GDPR – Praha a její městské části už utratily přes 14 milionů

GDPR, tedy zkráceně obecné nařízení o ochraně osobních údajů, se stalo strašákem pro mnohé orgány státní správy, firmy, obce i jednotlivce. Pro jiné firmy se naopak stalo přímo zlatým dolem, kdy často vydělávají na obavách a neznalosti. Je to škoda. Jsem přesvědčená, že zvládnutá příprava by přitom vyzdvihla přínos GDPR pro nás pro všechny.

V České republice platí od roku 2000 zákon č. 101/200 Sb., který už velkou část obsahu nařízení GDPR obsahuje (uvádí se shoda až z 95%), přesto je připravována novelizace, která by uvedla naši legislativu ve 100% soulad. Návrh nového zákona o zpracování osobních údajů (a doprovodného změnového zákona) bohužel zatím chybí. Ministerstvo vnitra ujišťuje, že vláda by jej měla projednat koncem ledna. Přitom nařízení GDPR začne automaticky platit dne 25. května 2018. Máme málo času!

Ministerstvo vnitra slíbilo dodání tzv. „systémových analýz“, tedy modelových příkladů analýz pro kraje, města a obce. „Výstupy budou ušité na míru územním samosprávným celkům. Cílem je poskytnout alternativu k nákupu komerčních produktů“, uvádí se v Prezentace MVCR. Analýzy zatím chybí! Měly by snad být dodány v polovině února. Je to absurdní, když si dohledáme, kolik už obce, města, kraje a další subjekty za studie týkající se GDPR utratily.

 

Níže je příklad z Registru smluv pro Prahu a smlouvy týkající se GDPR. Přesnější info v dokumentu zde: 

Zdroj: Registr smluv, https://smlouvy.gov.cz/, 30. 1. 2017

Dne 28. 1. 2018 byl Den ochrany osobních údajů. Datum odkazuje k prvnímu evropskému předpisu z roku 1981, který se ochraně osobních údajů věnoval. Za ten relativně krátký čas prošla ochrana osobních údajů dynamickým vývojem, spolu s tím, jak se rozvíjely informační a komunikační technologie. Nyní tu máme další úroveň ochrany nás všech, škoda, že příprava v rámci České republiky je tolik podceněna. 

PS: Pokud se o GDPR chcete dozvědět více, můžeme se podívat na stránky Ministersva vnitra nebo Úřadu pro ochranu osobních údajů. Celkem obsáhlá, ale dobře popsaná je publikace určená primárně zdravotníkům, která problematiku GDPR shrnuje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *