Podvýbor pro bydlení Senátu na Plechárně

V úterý 12. listopadu jsme se členy podvýboru pro bydlení Senát Parlamentu ČR navštívili Plechárnu Černý Most pro inspiraci, jak lokální kultura ovlivní život v sídlišti Praha 14. Znáte příběh nepoužívané kotelny, kam se místní báli chodit? Tak teď se na toto rozvíjející se komunitní centrum chodí dívat senátoři nebo zahraniční návštěvy. Co je ale nejdůležitější, Plechárna láká lidi, aby se tu scházeli na cvičení, kávu, skate, koncerty, pohádky pro děti, akce pro seniory, výtvarné dílny, ale i pěstování zeleniny či péči o slepičky. Může za to můj kolega z Prahy 10, místostarosta David Kašpar, s velkou podporou Radka Vondry, který je od roku 2010 starostou MČ Prahy 14. Je vidět, že i pro tým, který na Plechárně pracuje, je to srdeční záležitost. Díky moc za pohostinnost!

Plechárna je volnočasové centrum, které vzniklo (nejen) pro obyvatele Prahy 14. Skoro každý den pořádá různé sportovní, společenské a kulturní akce. A nejen to, má i komunitní zahradu, kavárnu, vnitřní skatepark, výtvarný ateliér a nově také komunitní kurník, na který se lidé složili v kampani na Hithit.

Co bylo pro naši senátní návštěvu pozoruhodné, byla míra participace místních obyvatel již od samého počátku.  Městská část Praha 14 svěřila Plechárnu příspěvkové organizaci a na jaře 2013 se poprvé sešli obyvatelé, aby mohli přispět do diskuze o tom, jakým směrem by se měla Plechárna vydat a jak by měla vypadat. Proběhly také workshopy pro děti a místní mladé lidi. Plechárna se proměnila za pouhé tři roky v centrum, které chce oživit bydlení na Praze 14 a dát místním důvod, aby tu zůstávali a chodili sem s přáteli. Neustále se mění, rozšiřuje své aktivity, aktualizuje nabídku služeb a přizpůsobuje se potřebám místních obyvatel.

Návštěva byla inspirací pro všechny členy podvýboru, protože budování komunitních center hlavně na sídlištích, nezajímá pouze senátory z Prahy, ale také z regionů. Jedna z nejdůležitějších věcí, které si odnášíme, je úspěšnost mezigeneračního propojení, zapojení obyvatel do rozhodování o tom, co bude komunitní centrum nabízet a význam role, jakou takové malé komunitní centrum hraje v rámci celého obrovského sídliště jako je Černý most.

A jak říká můj kolega David Kašpar: před 10 lety se jezdilo pro inspiraci do Berlína, teď už se jezdí na Čerňák.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *