Za krajinu bez jedů

Podpořila jsem iniciativu kolegy senátora Petra Orla a připojila jsem se k návrhu Ústavnímu soudu návrh na zrušení nařízení Ústředního zkušebního a kontrolního ústavu zemědělského (Ústav) ze dne 6. 3. 2020, kterým se s okamžitou účinností povoluje použití jedu na hlodavce Stutox II metodou plošného rozhazování na zemědělské pozemky za účelem hubení přemnožených hrabošů polních.

Přípravek Stutox II je prudký jed na bázi fosfidu zinku. Pokud je používán plošným rozhazováním na povrch volně přístupných zemědělských pozemků, hrozí bezprostřední nebezpečí hromadných neúmyslných otrav volně žijících živočichů i domácích zvířat. Ti mohou volně rozhozený jed pozřít buď přímo, anebo spolu s uhynulými nebo oslabenými hraboši.

Jed Stutox II se podle evropských předpisů nesmí používat plošným rozhozem, ale jen cíleným použitím, zpravidla nasypáváním do nor hrabošů. Nařízení Ústavu však z tohoto obecného zákazu povoluje výjimku. Je však napsáno tak, že vlastníci zemědělských pozemků nemohou bez dalšího začít rozhazovat Stutox na své pozemky. Ale musí jim to předtím povolit Ústav na základě posouzení konkrétní situace. K něčemu takovému však podle senátorů nemá Ústav v zákoně oporu. Díky tomu je nařízení nezákonné jako celek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *