Rovnoprávný dialog místo agresivní povýšenosti

„Mír, rovnoprávnost, demokracie a dialog.“ Slova nově zvolené tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen jsou rámcem pro politický dialog její země s komunistickou Čínskou lidovou republikou a moudrým východiskem komplikovaných politických jednání. Odpovědí čínských komunistů na tuto dobrou vůli je zvyšující se agresivita a drzost nejen ve vztazích k Tchajwanu, ale i ke všem, kdo s Tchajwanem udržují dobré vztahy.

Mám tři přání.

1. Chci především srdečně poblahopřát občanům Tchajwanu za to, že si v roce 2020 v demokratické soutěži vybrali novou prezidentku. Ve stejném roce, kdy v Pekingu, na náměstí Nebeského klidu, drtily tanky čínské armády legitimní prodemokratické studentské hnutí, padl v Československu komunistický režim. Svobodné volby a jejich respektování jsou od roku 1989 základem našeho demokratického uspořádání. Přeji si, aby svobodná politická soutěž byla co nejdříve „k dostání“ i v Čínské lidové republice.

2. Paní prezidentce Cchaj Jing-wen přeji, aby se jí dařilo naplňovat to, co svým spoluobčanům slíbila. Mír, rovnoprávnost, demokracie a dialog jsou přesným opakem politiky zastrašování, arogance, diktatury jedné strany a umlčování legitimních názorů na společenské a politické uspořádání Číny. Mír, rovnoprávnost, demokracie a dialog jsou na rozdíl od arogance a rozpínavosti udržitelné hodnoty a právě na nich stojí současná prosperita a sebevědomí Tchajwanu.

3. A konečně občanům i vládcům Čínské lidové republiky přeji demokratické a efektivní vládnutí, vládu práva místo uplatňování práv vlivnějších. Přeji vám, abyste stavěli na vzdělání. Abyste dávali prostor mírumilovnému úsilí o prosperitu. Abyste čerpali ze své bohaté kultury. Chování, s kterým se setkáváme od zástupců Čínské lidové republiky v naší zemi – od Vašich zástupců -, je směsice hulvátství, nediplomacie, arogance, přezíravosti a neúcty k zemi, která má obrovskou úctu k čínské kultuře, pochopení pro váš složitý kulturní i společenský vývoj a která v sobě nese úctyhodnou tradici zkoumání čínské společnosti, kultury a literatury.

Máme dobrou vůli, mějte dobrou vůli i Vy!

Renata Chmelová
senátorka, členka Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *