ANO uvádí: Pohádka o nové radnici

Byl by to nudný příběh, kterých jsem ve funkci starostky městské části Praha 10 zažila bezpočet. Okolnosti, konkrétně hnutí ANO, Mladá fronta DNES a Deník tomu ale chtěly jinak. A tak tu šedou historku nabarvily co nejkřiklavější barvou – a udělaly z blechy slona.

Potřebujeme opravit radnici. Zdědili jsme ji ve značně neutěšeném stavu a  není na co čekat. A tak jsme pokračovali ve výběrovém řízení na zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci. Navázali jsme na naše předchůdce, vybrali firmu a jedeme dál podle plánu, hotovo bude nejpozději v roce 2025.

A teď ta pohádka…

Bylo nebylo, oslovila nás jistá společnost Landia. „Proč rekonstruovat starou budovu, když můžete mít zbrusu novou?“ ptala se. A vypracovala pro nás nabídku. Nacenila „variantu rekonstrukce“ i „variantu novostavba“. Druhá vyšla dokonce ještě levněji. Což ale u developera, který chce stavět, až tak nepřekvapuje. Lokalita byla strategicky mnohem méně výhodná. Z centrálních Vršovic bychom se přestěhovali na Skalku, nedaleko hranic s Prahou 15.

Tak tedy máme pro začátek plus i minus – a Landia nechť prezentuje. Netrvalo to ale moc dlouho. V kalkulaci totiž jaksi chyběl pozemek. Nejen že nebyl zahrnut do kalkulace, ale společnost ho reálně neměla. Do budoucna by prý měl být. Ale řekněte sami, spolehli byste se u tak velké investice na podmiňovací způsob? Tak jsme jednání ve vší slušnosti ukončili.

Pohádka se z této víc než rok staré banality stala před několika dny. Paní Radmila Kleslová, členka hnutí ANO, tuto „kalkulaci“ kdesi našla, oprášila z ní prach, poslala do médií – a ta „vybraná“ začala fabulovat s umem bratří Grimmů.

Nejprve Mladá fronta DNES, deník spadající do skupiny MAFRA (tu v roce 2013 koupil český premiér, a lídr hnutí ANO Andrej Babiš, o čtyři roky později ji převedl do svěřenského fondu). „Stavba, či oprava? Obojí bude drahé“, hlásá titulek obřího článku. „Starostka Chmelová záměrně zamlčela závěr studie společnosti Landia Management, s. r. o., který potvrdil, že rekonstrukce stávající budovy Vlasta vychází o více než 100 milionů dráž než výstavba nové moderní radnice,“ říká v textu paní Kleslová.

Z neúplné nabídky tedy vykouzlila rovnou studii, na kterou se dá odvolávat. A v budoucnu by nám patrně přičarovala i pozemek – protože, jak známo, bez něj novostavba jaksi vzniknout nemůže, ať už jakkoliv levná či drahá.

Nadpřirozenou moc ale paní redaktorka přisuzuje obecně našim opozičním stranám, které „odhadují, že rozsáhlá rekonstrukce budovy přesáhne miliardu korun“. Těžko říct, na základě čeho, to už se v článku nedozvíme. Evidentně tam ale nějaké věštecké schopnosti budou. „Je s podivem, že paní Chmelovou do jejích funkcí vynesla kampaň Stop miliardové radnici a teď připravuje rekonstrukci, která tuto částku přesáhne,“ říká například paní kolegyně Ivana Cabrnochová.

Text v Deníku pak pohádkově už rovnou startuje. „Pro novostavbu nemáme pozemek´, tvrdí jedna strana. ´Můžete prodat ten pod Vlastou´, oponuje druhá.“ Na první pohled pěkně vyvážený úvod. Jenže vyřešit problém chybějícího pozemku prodejem jiného, to by snad nezvládl ani Harry Potter. Byla jsem tedy napjatá, jak to mají kolegové vymyšlené, ale ouha, v článku ta vrcholně zajímavá konstrukce už nejenže není rozvedená, ale ani zmíněná.

„Opozice argumentuje hmotovou studií od společnosti Landia, která vyčíslila náklady komplexní přestavby Vlasty na přibližně miliardu korun, zatímco stavby nové budovy se vším všudy o zhruba sto milionů méně,“ píše se místo toho dále. Ale to už bychom opakovali MF Dnes…

Ještě jedna informace mě však v textu zaujala. Podle paní Kleslové je mojí hlavní motivací k přestavbě radnice její název. Říká se jí totiž Vlasta, a tak se jmenuje i naše koalice. Přidejme tedy paní zastupitelce ještě jednu vlastnost, kterou svět neviděl: umí za mě prožívat to, co mě ani nenapadlo. A to se navíc „Vlasta“ jmenuje spousta žen, tak snad je teď nebudu ve své funkci nějak zvýhodňovat.

Co zmínit na závěr? Nezbývá mi než doufat. Snad už je pohádky konec a neujmou se jí další „novináři“. Raději totiž čtu klasiku.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *