Ministr zahraničí USA M. R. Pompeo v Senátu

Pusťte si video, co mi odpověděl ministr zahraničí USA Michael Richard Pompeo, když dnes navštívil Senát Parlamentu ČR. Měla jsem příležitost zeptat se ho, jaké myšlenky Václava Havla považuje za nosné i v dnešní době.

Pan ministr Pompeo zhodnotil odkaz pana prezidenta Havla nejen zdvořile, ale evidentně velmi upřímně a americky k věci. Zeptala jsem se ho jako starostka

Praha 10, na jehož území spočinuly ostatky prvního českého prezidenta.
 Pozoruhodné bylo, koho a v jakém pořadí pan ministr navštívil. Nejprve pozdravil občany Plzně a setkal se se svým protějškem Tomášem Petříčkem. Ve středu pokračoval jednáním s premiérem. Následně navštívil Senát, kde měl nejen projev, ale také odpovídal na naše otázky. Bylo znát, že se tu cítí dobře, že tady držíme prozápadní orientaci naší země silně a bez pochybností.
Až poté odjel na Hrad, kde jednal s prezidentem Zemanem. Je smutné, že nástupci pana prezidenta Havla si jeho odkazu neváží, naopak jej cupují. Pan prezident Zeman explicitně podporuje extrémní strany, jimž se Václav Havel vyhýbal.
Václav Klaus pak naposledy v rozhovoru pro časopis Reportér ohromuje čtenářstvo svými úvahami o havlismu. Velká škoda. Chybí mi v tom velkorysost, povinnost státníka držet kontinuitu, naopak v tom vidím malichernost a malost. O to větší radost jsme dnes měli z přímého a srdečného vystoupení ministra Pompea.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *