Mateřské školy ANO a lesní kluby NE

Zastala jsem se rodičů, kteří se rozhodli, že chtějí pro své děti alternativní předškolní vzdělávání formou lesního klubu.  Souhlasíte s nimi, že je absurdní, že mateřské školy jsou otevřeny pro skupinky i 30 dětí ve třídě s „omezeným“ pobytem venku a lesní kluby, kdy dětí je ve skupince až 15 a pobývají celý den venku, musí být teď uzavřeny? A rodiče, kteří jsou OSVČ nemají ani nárok na ošetřovné. Já určitě ano a proto se snažím jim pomoci a dopisem ministrovi zdravotnictví to nekončí.

Píše mi rodič M. N.: „Přijde mi absurdní, když si jako rodiče zaplatíme vzdělání dětí venku, tak nám to chtějí vzít a děti asi posadit doma k počítači. Když si představím, že v jiných školkách je i 30 dětí v zadýchané třídě, kdy ven jdou třeba i jen na hodinu oproti celodennímu pobytu venku v počtu 15 dětí, tak mi to nedává smysl. Rád bych udělal maximum pro to, aby se situace co nejdřív změnila. Nenapadá Vás, komu všemu by v této situaci šlo napsat, aby se stala nějaká změna?“ Děkujeme za pomoc.“

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás jako senátorka za Prahu 10, Dubeč a Štěrboholy. Kontaktují mne rodiče, kteří se dotazují na zařízení péče o děti, tzv. „lesní kluby“. S koncem roku 2020 přišlo do Asociace lesních MŠ vyjádření ministerstva zdravotnictví, které standardní provoz lesních klubů neumožňuje. Zásadní omezení pro lesní kluby znamená zejména ustanovení v opatření vlády, které omezuje pohyb na veřejně přístupných místech na počet 2 osob, to se týká i pobytu v lese.
Rodiče, kteří posílají své děti, aby trávily většinu dne v přírodě na čerstvém vzduchu v malých skupinkách jsou nyní informováni o skutečnosti, že tato zařízení musela svou činnost dočasně pozastavit z důvodu koronavirové pandemie. Níže přikládám vyjádření Hygienické stanice hl. m. Prahy, které jeden z rodičů obdržel, a na jehož základě byl „lesní klub“, který jejich dítě navštěvuje, uzavřen:

„Přestože lesní kluby zajišťují obdobnou činnost, tj. péči o předškolní děti jako lesní mateřské školy zařazené do rejstříku škol a školských zařízení, nelze s ohledem na zachování rovného přístupu k dalším obdobným aktivitám, zařízením, udělit lesním klubům výjimku, a jejich provoz se tedy nadále řídí obecnými podmínkami stanovenými v příslušném usnesení vlády pro konání hromadných akcí. Z uvedeného tedy plyne, že lesní kluby mohou být v provozu, pokud v nich nebude přítomno současně více osob, než je počet osob uvedený v aktuálně platném usnesení vlády. V současné době nepříznivé, nestabilní epidemiologické situace není opodstatněné o předmětném požadavku uvažovat.“

Z mého pohledu se jedná o nešťastnou situaci, kdy rodič dítěte musí náhle s dítětem zůstat doma, nebo hledat alternativní hlídání. V době nouzového stavu a vládních opatření je to o to těžší. Přitom ve školkách státních je dětí mnohdy velmi mnoho na malém prostoru, a navíc tráví většinu času uvnitř, což je pro přenos viru určitě snazší než při pobytu venku.

Při listopadovém plénu Poslanecké sněmovny jsem zaznamenala Vaše vyjádření na toto téma: Jednak se zde zmiňovala spolková činnost, různé lesní kluby a jiné druhy vzdělávání dětí. Úplně souhlasím s tím, co píší rodiče i vám, i mně, že pokud se týká vlastního vzdělávání, je to na roveň běžnému školství, ale jedná se o alternativní vzdělávání, které není kategorizováno stejně, a proto je velice těžké ho stejně právně uchopit. Takže je nějaká snaha to vyřešit, ale ve chvíli, kdy to má právní podobu, která je srovnatelná s ostatními spolky a s jinými činnostmi, tak my to neumíme právně od sebe oddělit. Opět podotýkám, že ve chvíli, kdy se dostaneme do nižšího rizikového skóre, tak to problém přestane být. Ale vnímám to jako potřebnou věc, kterou dostali i naši právníci, i hlavní hygienička k řešení, a budeme se tím zabývat.

Ráda bych Vás tedy poprosila o informaci, zda a jak, se Vaše ministerstvo chystá tuto situaci řešit?

Děkuji a srdečně zdravím

Renata Chmelová
senátorka za Prahu 10, Dubeč a Štěrboholy

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *