Práce Vaší senátorky

Zajímá Vás čemu jsem se jako senátorka šest let věnovala? Vybrala jsem několik momentů, které pro mne byly během šestiletého mandátu senátorky nějakým způsobem významné.

Rok 2016

Ocenili jste moji dlouhodobou práci pro Desítku a já v ní nepolevila. Dál budu usilovat o to, abychom žili ve zdravé zemi, měli společnou budoucnost a byli solidárním státem. Mé děti mezitím dospěly, ale nic se nezměnilo na tom, že moje rodina mne v mé práci pro Desítku podporuje i nadále.

 

 

 

 

 

Rok 2017

První rok se nesl v duchu mé velké kritiky stavebního zákona, který okleštil práva spolků a občanů. Snažila jsem se navrátit možnost, abyste se nadále mohli vyjadřovat třeba k hluku a prachu ze staveb ve Vašem okolí.

Dočkali jsme se zásadní ochrany zdraví nás všech před návykovými látkami, který vedl i k zákazu kouření v restauracích. Ten jsem i veřejně v médiích obhajovala a myslím, že už si nikdo dnes neumí představit, že by se kouření do restaurací vrátilo.

Podpořili jsme i důležitá práva zvířat proti týrání a zakázali jsme kožešinové farmy. Osobně jsem jednu farmu navštívila a byl to otřesný zážitek. Tento zákon jsem měla v Senátu na starost – rozumějte, byla jsem jeho zpravodajkou.

Jo a kritizovala jsem prezidenta za jeho výroky k anexi Krymu, pamatujete? Chci, abychom žili ve zdravé zemi, měli společnou budoucnost a byli solidárním státem.

Rok 2018

Druhý rok v Senátu se nesl v duchu „Jakou chceme planetu pro naše děti?“ – zamořenou převážně jednorázovými plasty nebo překypující životem? Jako zpravodajka evropského sdělení ohledně Evropské strategie pro plasty v oběhovém hospodářství jsem upozornila, že je velmi optimistická a nebere příliš ohled na reálný stav nakládání s plasty v EU a výhled, který je velmi ovlivněn například kroky Číny k omezení dovozu plastů. Senát odsouhlasil můj návrh stanoviska, kde jsem mimo jiné upozornila na nadprodukci levného plastu, který škodí lidem i přírodě.

Rok 2019

Třetí rok v Senátu se nesl v duchu mého zastání 70 tisíc rodin, kterým nebyl přiznán navýšený rodičovský příspěvek.

Bylo mi ctí, že mé pozvání na Prahu 10 přijala nově zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Naše životní příběhy mají jeden společný rys: ochranu přírody. Ona chránila Pezinok před nebezpečnou skládkou, já desítkové Trojmezí – přírodní park před zástavbou. 

Jako předsedkyně Podvýboru pro bydlení jsem vedla desítky jednání s ministerstvem pro místní rozvoj o koncepci bytové politiky.

Vyjádřila jsem se PRO přijetí návrhu ústavní žaloby Senátu proti prezidentovi ČR. Hlasování dle zákona probíhalo neveřejně.

Hradní kancléř obhajoval v Senátu za prezidenta jeho kandidáta na ústavního soudce Aleše Gerlocha. Pro jeho morální kredit jsem mu v tajné volbě hlas nedala.

Rok 2020

Čtvrtý rok v Senátu se nesl v duchu úspěchu novely zákona, aby odtahování autovraků bylo jednodušší. Pracovala jsem na tom 2,5 roku a uvolnila jsem tak pro vás přes 400 parkovacích míst na Desítce.

Získala jsem ocenění platformy Rekonstrukce státu jako nejaktivnější senátorka v boji s korupcí.

 

 

Ochrana práv zvířat je pro mne důležitá, proto jsem podpořila zákaz klecového chovu slepic a zpřísnili jsme tresty za týrání zvířat a provozování množíren.

Podílela jsem se na zrušení daně z nabytí nemovité věci – byl to senátní návrh! Setkání se Svjatlanou Cichanouvskou, kdy se vyznala, že kandidovala na prezidentku z lásky ke svému muži a vyjádřila mu tak podporu k tomu, co dělá, bylo pro mne nejsilnějším momentem. Chce dovést Bělorusy k svobodným volbám za mezinárodního pozorování, v kterých již kandidovat nebude.

Rok 2021
Pátý rok v Senátu se nesl v duchu předložení mého návrhu na novelu zákona o státní památkové péči, který měl výrazně zvýšit tresty za ničení kulturního dědictví. Jako slíbená reakce na nelegální bourání rondokubistické vily Na Šafránce u nás na Desítce.
Ústavní soud mi dal za pravdu a jednomyslně rozhodl o neústavnosti “bezdoplatkových zón”. Odhalila jsem přílepek v zákoně o elektronizaci postupů orgánů veřejné moci, který měl Hospodářské komoře ČR přihrát až miliardu korun na duplicitní webové stránky. Podílela jsem se na zamítnutí velmi špatného – a neopravitelného – nového stavebního zákona. Rodinám pečujícím o děti s těžkým projevem autismu Senát významně pomohl – nově se jim jako zdravotní pomůcka přiznal automobil.
Chci, abychom žili ve zdravé zemi, měli společnou budoucnost a byli solidárním státem. Dejte mi opět svůj hlas a já slibuji, že Vás opět nezklamu.
Rok 2022

Šestý rok v Senátu se nesl v duchu mé práce na ochranu památek na základě nelegálního bourání vily Na Šafránce. Senátní kulturní výbor podpořil můj návrh pětinásobného zvýšení pokut za úmyslné ničení památek. Ze 4 mil na 20 mil u nejzávažnějších jednání a z 2 mil na 10 mil u těch s nižší mírou nebezpečnosti. Na návrh ODS nakonec moje novela zákona neprošla. Beru to jako promarněnou příležitost, jak mnohem lépe chránit naše památky. Tím ale moje aktivita nekončí: dál budu pracovat na tom, abychom dokázali lépe ochránit dědictví našich předků.

Odsoudili jsme etnicky motivované zločiny proti lidskosti, jako jsou hromadné popravy, projevy neúcty k mrtvým, mučení, znásilňování, fyzické i duševní násilí nebo násilné deportace dětí, jichž se Rusko dopouští systematicky a ve velkém, jako projevy genocidy proti ukrajinskému lidu. Přidala jsem se ke kritice ombudsmana Stanislava Křečka za jeho dlouhodobé předsudečné a xenofobní výroky vůči menšinám a uprchlíkům.Zpřísnili jsme udělování povolení k nakládání s geneticky modifikovanými organismy.

Chci, abychom žili ve zdravé zemi, měli společnou budoucnost a byli solidárním státem. Dejte mi opět svůj hlas a já slibuji, že Vás opět nezklamu.

Co jsem nestihla a čemu bych se chtěla věnovat, pokud mi dáte opět svou důvěru se dočtete zde: http://renatachmelova.cz/blog/2022/08/28/renata-chmelova-dycham-pro-desitku-volby-2022/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *