200 000 domácností v nejistotě ohledně podpory bydlení

„Pobíráte přídavky na dítě, příspěvek na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči a chystáte se v dubnu na Úřad práce s doklady o příjmech či nákladech za bydlení? Zůstaňte v klidu doma. V dubnu nic dokládat nemusíte, a dávky vám poběží dál! Další dokumenty dodáte až za další 3 měsíce, nebo je můžete poslat emailem i bez elektronického podpisu, poštou či je hodit do boxu u vchodu na ÚP.“

hlásala paní ministryně Maláčová 26. března na svém Facebooku. Změna zákona bohužel zatím neprošla Poslaneckou sněmovnou a ani Senátem. Jako senátorka vím, že tento týden se plénum Senátu nekoná. Změna se tedy jistě nestihne do začátku dubna, jak paní ministryně avizovala, když jsem ji interpelovala na posledním jednání 25. března. (Ptala jsem se zejména na situaci na přetížených úřadech práce, na které z důvodu mimořádných opatření dopadá navíc další rozsáhlá agenda). Jak tedy informovat všechny občany, kteří se na mě jako senátorku ale i jako starostku denně obrací? 

Jen ohledně příspěvku na bydlení je tedy stále přes 200 tisíc domácností v nejistotě. Příspěvek na Facebooku, který paní ministryně k možnosti odložit dokládání na toto čtvrtletí napsala, sdílelo již přes 6000 lidí. Na dotazy pod ním ale nikdo neodpovídá.

  • Již dne 16. 3. napsala kolegyně poslankyně z Prahy 10 Olga Richterová otevřený dopis paní ministryni Maláčové k situaci OSVČ, úřadů práce a sociálních služeb vzhledem k opatřením ke koronavirové nákaze. V dopise se paní poslankyně mimo jiné ptala, zda ministerstvo nezvažuje vyplácet např. příspěvek na bydlení dle dokumentů dodaných za předchozí čtvrtletí, aby lidé nemuseli zbytečně na úřady.
  • Po telefonickém dotazu 20. 3. na paní ředitelku úřadu práce na Praze 10 nám bylo sděleno, že se takové opatření připravuje. Tedy, že nebude třeba si opět čtvrtletně žádat např. o příspěvek na bydlení. 
  • Dne 25. 3. ministryně osobně po mojí interpelaci slíbila, že do začátku dubna budou všichni potřební vědět, že si nemusí stoupnout do hodinových front, aby doložili v této těžké době svoji potřebnost získat příspěvek na bydlení.
  • Vláda dne 26. 3. přijala usnesení č. 299. Rodiny a senioři pobírající přídavek na dítě, příspěvek na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči zřejmě nebudou muset pro nárok na výplatu ve 2. čtvrtletí dokládat Úřadu práce ČR příjmy a náklady na bydlení za první tři měsíce letošního roku. Zákon ještě musí schválit ve stavu legislativní nouze obě komory Parlamentu a podepsat prezident republiky. 
  • Jednání Senátu se v týdnu od 30. 3. neuskuteční. Je tedy nemožné, aby se stihl zákon schválit oběma komorami Parlamentu a aby jej podepsal prezident do začátku dubna, kdy se na úřady práce vypraví většina klientů, často seniorů, či rodičů s dětmi. 

Navíc POZOR – V případě, že potřebujete podat úplně novou žádost, pak bude potřeba příslušné dokumenty doložit už nyní. 

Příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení představuje pro ÚP největší administrativní zátěž.  Příspěvek na bydlení stát vyplácí lidem, kteří nezvládají pokrýt náklady na bydlení: konkrétně tomu, kdo za bydlení vydává víc jak třicet procent příjmů, v Praze pětatřicet. V roce 2018 byla podpora vyplacena více než 200.000 domácností či jednotlivců. Vzhledem ke kvartálnímu žádání se zpracovává a skenuje obrovské množství dokumentů. Dlouhodobě existují velké problémy s chybějícími zaměstnanci a jejich fluktuací. Nyní je ale situace kritická. Mnoho lidí je na dávkách státní sociální podpory existenčně závislých. Obavy panují zejména o seniory a matky samoživitelky či nízkopříjmové rodiny, které i v dobách mimo krizi jen stěží zaplatí nájem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *