Novičok na seznamu zakázaných chemických zbraní

Novičok je navrhován i díky velké aktivitě České republiky na seznam zakázaných chemických zbraní mezinárodní Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení.

Jako členka Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost jsem byla určena zpravodajkou. Úmluva stojí na 4 hlavních pilířích: zničení chemických zbraní, kontrola jejich nešíření, mezinárodní spolupráce a pomoc a ochrana.

Projednávaná změna přílohy úmluvy se týká úpravy seznamu chemických látek a má i velký politický podtext, který reaguje na kauzu „Novičok“ ve Spojeném království. Na rozšíření seznamu látek je jasně viditelná česká stopa, protože Česká republika v tuto chvílí předsedá Organizaci pro zákaz chemických zbraní.

Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení

Tato úmluva vznikla před 25 lety a je zatím nejdokonalejší a téměř univerzálně platící mezinárodní smlouvou, která si klade za cíl úplné a nevratné zničení tohoto druhu zbraní hromadného ničení. Na její implementaci a dodržování povinností z ní vyplývajících již stejnou dobu dohlíží Organizace pro zákaz chemických zbraní sídlící v nizozemském Haagu.

Úmluvu ratifikovalo a členy se stalo 192 států, což zahrnuje 98 % populace. Zatím se uvádí  zničení 93% světových zásob. Lhůty pro jejich zničení byly několikrát prodlouženy a prodloužil se i termín jejich úplného zničení, nyní do 2023.

Bohužel dohlížení na dodržování úmluvy je neustále aktuální. Nikdo asi nezapomeneme, že v Sýrii bylo prokázáno přes 100 útoků chemickými zbraněmi, přestože Bašár Asad deklaroval jejich zničení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *