Jen víc vodní mlhy!

Můj příspěvek do projektu deníku Lidové noviny STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY  na téma: Oázy uprostřed měst a obcí. Máte ve měste kašnu? Zřídili jste veřejná pítka?

Ten pocit zná asi každý obyvatel města. Když panuje všude kolem vedro, pobyt venku na ulicích se stává doslova nesnesitelným. Zástavba zkrátka ještě násobí už tak vysoké teploty. Zabránit tomuto negativnímu jevu úplně nejde, zmírnit ho ale dokážeme. Pečujeme o zeleň, sázíme nové stromy. Ale ruku na srdce: co vyprahlému člověku pomůže víc než voda?

Desítka je proto prošpikována hned osmadvaceti pítky, jejichž provoz jsme nedávno spustili. Dvě další plánujeme přidat do Strašnic.
Kromě toho myslíme také na osvěžování vzduchu, proto na území naší městské části najdete i mlhoviště, které tekutinu rozstřikuje, a tvoří tak vodní mlhu. Máme ho v Heroldových sadech, a protože se osvědčilo, plánujeme počet těchto „venkovních sprch“ rozšiřovat, ideálně do blízkosti dětských hřišť či parků.
Ani kašny u nás nechybí, máme hned tři! Na jednu se dívám i z okna své senátní kanceláře na Kubánském náměstí. Další pak najdete v „ovocných“ ulicích Jabloňová a Malinová. Mince pro štěstí do nich však lidé moc neházejí, bohužel spíš igelitové sáčky, obaly od oplatek, plechovky od nápojů nebo plastové lahve. Kolegové, kteří dvakrát až třikrát týdně kontrolují funkčnost kašen, je pak musí i čistit…
Mít vodu ve veřejném prostoru je velmi důležité – pro lidi, i zvířata. Jedním z globálních a lokálních problémů je totiž fenomén změny klimatu, jenž s sebou přináší i sucho. Pítka, mlhoviště či kašny jsou možná drobnosti. Ale každý velký problém má spoustu malých řešení, které je třeba skládat jako puzzle.
RENATA CHMELOVÁstarostka Prahy 10, VLASTA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *