Odpovědi starostky na pět otázek pro měsíčník Vaše 10

Jak ovlivnil covid-19 dění na Praze 10 a její rozpočet?
Jaké má teď starostka Desítky priority a jaké největší problémy ve své čtvrti vidí? A jak je spokojená s průběhem očkování ve své městské části? Situaci podle ní výrazně komplikuje chaos na vládní úrovni a jako příklad uvádí nepřipravený a zmatečný systém očkování. Navzdory stávající krizi budou čtvrtinu výdajů Prahy 10 tvořit investice a hlavní prioritou je návrat do normálního života.
 
Jak řešíte rozpočtové problémy spojené s výpadkem příjmů způsobených covidem i daňovými změnami?
Rozpočet na tento rok jsme se sestavovali už s ohledem na aktuální situaci. Hlavními příjmy rozpočtu jsou dotace z hlavního města a daň z nemovitých věcí, které naštěstí zůstaly na stejně úrovni jako loni. Dopad na městskou část je tak řádově nižší než u obcí.
Budete muset zrušit, omezit či odložit některé investiční akce či podporu veřejnému životu v městské části?
Velmi pečlivě jsme vážili, které investice a velké opravy můžeme zařadit do rozpočtu již v roce 2021. V případě plánovaných veřejných akcí samozřejmě bude záležet na aktuální epidemické situaci, část aktivit se snažíme už nyní přesunout na on-line plat formy. 16. února například proběhlo první desítkové fórum, diskuse podnikatelů na téma, co jim koronakrize dala a vzala. Ptali jsme se jich na inspirativní tipy z praxe i na to, jakou pomoc by od nás uvítali. Veřejný život budeme i nadále podporovat prostřednictvím dotačních progra mů a diskuse s jednotlivými aktéry – kulturními, sportovními či organizacemi zaměřujícími se na ochranu životního prostředí.
Co je největším problémem vaší čtvrti.
Dlouhodobě nám výrazně ztěžuje situaci velký chaos na vládní úrovni. Nejnověji se ukazuje na příkladu naprosto nepřipraveného a zmatečného systému očkování. Na několika jednáních jsme s ostatními starosty jen kroutili hlavou a nechápali, co od nás stát přesně chce. To, co můžeme, však řešíme po vlastní linii. Aktuálně jsme se dohodli na přípravě dalšího očkovacího centra na našem území, v poliklinice v Malešicích.
Vaše priorita pro letošní rok?
Návrat do „normálního“ života, na který se snažíme maximálně připravit. Jsme v úzkém kontaktu zejména s mateřskými a základními školami, kterých zřizujeme celkem 43. Snažíme se předvídat problémy, které nastanou po návratu dětí, a jsme připraveni jim poskytnout velkou metodickou podporu. Největšími investicemi pak jsou opravy a rekon strukce školních budov (120 mil. Kč) a druhá etapa rekonstrukce Polikliniky Malešice (118 mil. Kč), připravujeme kompletní rekonstrukci radnice, stavební práce by měly začít na počátku příštího roku. I přes epidemickou a s tím související finanční krizi, tvoří investice čtvrtinu výdajů.
Jak jste spokojeni s postupem očkování občanů vaší čtvrti proti covidu?
Tak jako všichni i my trpíme nedostatkem vakcín, který znemožnil naočkovat v první vlně mnohem víc seniorů. Logisticky jsme přitom připraveni. Osobním dopisem jsme oslovili všechny občany, kterým už bylo nebo v nejbližší době bude osmdesát let, tedy celkem kolem osmi tisíc lidí. Poskytli jsme jim základní informace a návod, jak se zaregistrovat. Zároveň apelujeme na mezigenerační solidaritu, technickou podporu ze strany mladších příbuzných či sousedů. Další aktivity připravujeme a budeme reagovat na aktuální situaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *