Potřebujeme PCR testování školáků

Ministerstvo zdravotnictví ČR
Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA
ministr zdravotnictví
Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2

Vážený pane ministře,

v souvislosti s povinným testováním žáků základních a mateřských škol na onemocnění COVID-19 bych Vám ráda nabídla spolupráci, která by dle mého názoru Ministerstvu zdravotnictví mohla přinést velmi cenné poznatky. Městská část Praha 10, jejíž jsem starostkou, a kde zároveň plním funkci senátorky Parlamentu ČR, zřizuje celkem 13 základních škol a 20 mateřských škol. V nich aktuálně využíváme testování antigenními testy, jež nám dodává a hradí Vláda České republiky.

Vzhledem k dosavadnímu velmi nízkému záchytu pozitivních případů se však množí pochybnosti o jejich dostatečné citlivosti, a tudíž i efektivitě. Z tohoto důvodu bychom na naší městské části rádi začali paralelně testovat také prostřednictvím PCR testů, které jsou k dětem díky odebírání vzorků ze slin jednak šetrnější, a nadto jsou považované za citlivější. Tento postup by umožnil srovnání výsledků obou typů testování na reprezentativním vzorku, aniž by Ministerstvo zdravotnictví muselo vypracovávat časově náročnější a nákladnější studii.

V případě, že byste shledal tento postup také jako efektivní – jak pro účely praktické, tak pro účely výzkumné – budu moc ráda za Vaše kladné stanovisko. Věřím, že výsledné poznatky by Vaše ministerstvo mohlo využít při testování nejen ve školách, ale i v dalších institucích a organizacích. Pro úplnost si jen dovolím podotknout, že jako městská část nežádáme o žádnou finanční spoluúčast ministerstva, neboť PCR testy již máme zakoupené z vlastních zdrojů.

Tímto společným projektem bych zároveň ráda navázala na naši velmi dobrou spolupráci z Prahy 10, kde jste v uplynulé době působil jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Vážený pane ministře, předem děkuji za Vaši odpověď a budu se těšit na další spolupráci.

S upřímným pozdravem

Renata Chmelová
starostka MČ Praha 10
senátorka pro Prahu 10, Štěrboholy a Dubeč

1 komentář u „Potřebujeme PCR testování školáků“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *