Senát označil útok ve Vrběticích za akt státního terorismu

Vážené  kolegyně, vážení kolegové,

nepochybně podpořím usnesení výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Jako bývalá členka výboru, jemuž předsedá kolega Fischer, zde ale přece jen poukážu na důrazy, které zde slyším málo.

  1. BOD: TAJNÉ SLUŽBY

Naše tajné služby udělaly tak dobrou práci, že za ní kromě SPD, komunistů a bývalého prezidenta Klause stojí všechny parlamentní frakce.

Ale.

Ředitele BISky vláda už 5x navrhla na generálskou hodnost a prezident Zeman tuto nominaci 5x zamítl. Podle dostupných informací současná česká vláda pana Koudelku nyní, před velkým svátkem 8. května, nenavrhuje. Dámy a pánové, ale kdy jindy pana Koudelku navrhnout než právě teď? Vyzvěme vládu doprovodným usnesením, aby tak učinila.
Nebo jsou slova pana Hamáčka „rozbití dvou rezidentur ruských tajných služeb je FENOMENÁLNÍ ÚSPĚCH“ — jenom fenomenální rétorický trik?
EDIT: v průběhu pléna Senátu vláda oznámila, že ředitele BIS navrhne na generálskou hodnost.

 

  1. BOD: RUSKÝ VLIV

Probíráme tady teď to, co lze nazvat tektonickou změnou v česko-ruských vztazích. Ale česko-ruské vztahy mají i svou všední podobu. V Česku, v sídlech, jako je moje Praha 10, žijí stovky Rusů. Mnozí k nám do Česka přišli, aby nemuseli žít v zemi, kde PUTIN ZNAMENÁ VČERA, DNES I ZÍTRA.

Ale.

Žijí mezi námi i lidé, kteří po svobodě netouží, kteří věří Putinovu režimu a kteří věří tomu, že ruská velikost může šlapat po menších a slabších – a ještě jim za to děkovat. Jsou to jednak Rusové, jednak vlivové osoby, které Rusům pomáhají. Příkladem za všechny je pan Martin Nejedlý, toho času poradce prezidenta Zemana.

Mám námět pro pana předsedu Fischera: Není na čase uspořádat znovu veřejné slyšení na téma „Odolnost veřejných institucí vůči zahraničním vlivům“? Tentokrát specielně vůči ruským vlivům?

Co mi ale leží na srdci nejvíc, je BOD 3: UKRAJINA

Ukrajina a její zápas o svrchovanost není u konce.

Je možné, že eskalace v česko-ruských vztazích má jen doprovodit eskalaci ve vztazích Ruska a Západu jako takového.

Totiž:

Co nám říkají hrozivá slova Vladimíra Putina z dnešního poledne?

Co nám říká Putin tím, že Západ nesmí překračovat červenou linii, ale to, kde tato červená linie leží, že si určí Rusové sami?

Jak si vyložit Putinovo vyprávění o údajném pokusu o převrat v Bělorusku, když v zemi, které vládne Lukašenko, sedí stovky lidí ve vězení jenom za to, že uplatňují právo shromažďovací?

Jak si vyložit desítky tisíc vojáků na východní hranici Ukrajiny?

Jak si vyložit rozpínání Ruska v Azovském moři, které znamená bezprostřední ohrožení Ukrajiny, její celistvosti a svrchovanosti, její ekonomické síly a její svobody?

Ano, řešíme zde česko-ruské vztahy, nerovnováhu v zastoupení a tak dál, ale ta hlavní partie se odehrává na linii Rusko – Ukrajina.

Sledujme pozorně ty, kdo se na naší politické scéně bez ostychu stavějí za politiku Ruské federace.

Ale hlavně:

Stůjme při Ukrajině, pokud dojde ke konfliktu na jejích hranicích.

Stůjme při Ukrajině a Ukrajincích, pokud se Rusko podruhé v krátké době pokusí o tektonickou změnu hranic.

Pomáhejme Ukrajincům všestranným způsobem. Vedle mezinárodní pomoci, ekonomiky, vojenské spolupráce, i takovou věcí, jako je podpora vysokoškolského vzdělávání Ukrajinců na našich vysokých školách.

 

Doprovodné usnesení Senátu PČR

ke vztahům mezi Českou republikou a Ruskou federací v souvislosti s útoky ve Vrběticích

Senát PČR

I.

  1. považuje situaci související s útoky na muniční sklad ve Vrběticích, k nimž došlo v průběhu roku 2014, za velmi vážnou z hlediska ochrany životních zájmů ČR;
  2. oceňuje práci BIS, NCOZ a všech dalších institucí, které se podílely na vyšetřování;
  3. podporuje vládu v rozhodnutí vyhostit 18 pracovníků zastupitelského úřadu Ruské federace v ČR;
  4. považuje vyhoštění 20 diplomatů českého zastupitelského úřadu v Moskvě, včetně zástupce velvyslance, za eskalaci napětí;

vyzývá vládu, aby

  1. požádala naše spojence a partnery v NATO a EU o podporu a využila všech nástrojů a možností, které ČR členství v uvedených organizacích poskytuje;
  2. provedla neprodleně inventarizaci bilaterální smluvní základny mezi ČR a Ruskou federací;
  3. vypověděla neprodleně Smlouvu mezi ČR a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci;
  4. seznámila veřejnost se všemi informacemi o útoku ve Vrběticích, které nepodléhají režimu utajení, a to bez prodlení a v takové podobě, aby se tím v maximální míře zabránilo šíření dezinformací;
  5. neoslovovala žádným způsobem aktéry z Ruské federace v souvislosti s přípravou stavby jaderné elektrárny nebo jiných prvků kritické infrastruktury;

 III.

doporučuje vládě, aby

  1. navrhla projednání incidentu ve Vrběticích Radě bezpečnosti OSN;
  2. snížila počet pracovníků ZÚ Ruské federace v Praze na jednoho.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *