Zákon o invazních druzích musí být bez invaze!

Pět let po termínu předložila vláda zákon, který napomůže prevenci a regulaci zavlékání či vysazování a šíření invazních nepůvodních druhů. Aktuálně se jedná o 30 druhů živočichů a 36 druhů rostlin.  Na jeho potřebnosti se všichni shodneme. Škoda, že se nepodařilo dojednat náš národní seznam a přejímáme jen ten unijní.

Invazí v tomto zákoně považuji přílepek v podobě zrušení novely mysliveckého zákona přijaté teprve předloni, který s invazními druhy nemá vůbec nic společného.

O co jde? Vynakládáme miliardy na obnovu zničených lesů kůrovcem či na jejich zmlazování a proto potřebujeme snižovat stav přemnožené spárkaté zvěře, která je ničí a to právě tato novela řeší!

Není možné lesy omlazovat pouze v oplocenkách, ale je to nutné na celé jejich ploše. Proto jsem na senátním výboru hlasovala pro vypuštění přílepku.

Ano, potřebujeme novelu mysliveckého zákona, jedna dobrá vládní leží ve Sněmovně a já se ptám, proč ministr zemědělství na ní dal stopku ve chvíli, kdy poslanci schválili tento přílepek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *