Otevřená radnice

VÁŽENÍ A MILÍ SOUSEDÉ,
klíčovým slovem, které máme na paměti při správě naší městské části, je otevřenost. Informace o veřejném dění a změnách ve veřejném prostoru se na Desítce nikdy dříve neobjevovaly v takové míře a tak blízko veřejnosti. Poté, co naše zastupitelstvo vloni schválilo Strategický plán udržitelného rozvoje (SPUR) pro léta 2020–2030, jsme se zaměřili na to, abychom vám na veřejných setkáních přiblížili plány v jednotlivých čtvrtích a diskutovali s vámi o nich.

Víme, že územní plánování je složitý proces, proto se vám ho snažíme maximálně zpřehlednit. Vytvořili jsme slovníček pojmů a na webových stránkách strategieprodesitku.cz nově najdete, přímo v mapě, přehled aktuálních nejvýznamnějších změn územního plánu a stavebních záměrů v jednotlivých částech Desítky. V tomto volebním období jsme se dosud věnovali asi čtyřem desítkám změn, což je s ohledem na končící územní plán skutečně velký počet. Řada změn ještě dobíhá, my je pečlivě hlídáme a ty rozumné mají na doporučení odborníků naši podporu.
Jsme otevřeni vašim názorům a námětům. Každý rok má svůj akční plán konkrétních projektů, kterými naplňujeme SPUR, ten pro rok 2022 bude poprvé obsahovat i nápady přímo od vás. Vyzvali jsme vás, abyste nám je posílali, a sešlo se nám neuvěřitelných 112 podnětů. Děkuji vám!
Otevřenost se projevuje i v oblasti sociální a zdravotní. Zrekonstruovali jsme a slavnostně otevřeli polikliniku 21. století v Malešicích a velký důraz klademe i na informovanost. Proto v říjnu proběhl premiérový veletrh Zdravá Praha 10, který byl součástí stejnojmenné kampaně. Dva měsíce – září a říjen – jsme vám na sociálních sítích dávali rady a tipy týkající se péče o zdraví a zdravého životního stylu. Na tvorbě materiálů se podíleli odborníci a já věřím, že naše spolupráce bude pokračovat i nadále. Je velmi důležitá zvlášť v současné situaci, kdy se opět zhoršuje epidemie!
Za naši povinnost beru citlivý, empatický a individuální přístup k těm z vás, kteří se ocitli v problémech. Pro lidi v bytové nouzi u nás funguje tzv. kontaktní centrum, kde jim na jednom místě zodpovíme všechny důležité dotazy nebo je odkážeme na kolegy, kteří jim mohou pomoci. Městské byty přidělujeme podle spravedlivého klíče tak, aby je získali ti opravdu potřební.
Přes to všechno se bohužel stává, že se někteří občané ocitnou v dluhové pasti, z které je velmi těžký návrat zpět, do „normálního života“. Pokud k nim patříte, speciálně vás upozorňuji na celostátní aktivitu „Milostivé léto“, která probíhá až do 28. ledna. Umožňuje vám, pokud splňujete dané podmínky, požádat o odpuštění všemožných úroků – stačí jen zaplatit jistinu, tedy původní dluh. Podrobnosti vám sdělí například na helplince Člověka v tísni (770 600 800). Přeji vám pevné zdraví a otevřenou mysl.
Vaše starostka
Renata Chmelová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *