Pomáháme Ukrajincům – výuka ČJ a skupiny pro děti – ruská agrese proti Ukrajině, týden V.-VI.

Na Praze 10 přibyla další tři místa s vyšší koncentrací ubytovaných ukrajinských maminek s dětmi. K dnešnímu dni je u nás registrováno celkem 5326 ukrajinských běženců z toho: 2101 do 18 let 3006 18-65 a 219 65+.

Pokračuji ve výkazu práce starostky, týkající se humanitární pomoci ukrajinským běžencům v Praze 10. Převážná část starostí souvisí s provázením ubytovaných maminek s dětmi v Bytovém domě Malešice a koordinací s ostatními místy.

Volná místa v našich ZŠ a MŠ už nejsou. Připravili jsme první adaptační skupiny pro ukrajinské děti a spustili jsme výuku ČJ. Připravujeme dotaci pomáhajícím organizacím pro integraci Ukrajinců na Praze 10 ve výši 1 mil. Kč.

 

Středa 23. 4.

9:30-10:30 Účast na koordinační schůzce odboru bytů a nebytů, Praha 10 Majetková a ukrajinské koordinátorky Mariny svolaná gesčním místostarostou Petrem Benešem (Piráti). Téma provoz a správa poskytnutých jednotek v Bytovém domě Malešice a poskytování ubytování vyčleněných obecních bytů pro humanitární účely.

17:52 Přijímám telefonickou zprávu od ředitele Centra sociální pomoci Prahy, že Magistrát bude zprovozňovat v hotelu Na Zámečku další místo pro humanitární ubytování. Probrány možnosti ohledně zajištění školy pro děti. Dohoda, že místo navštívím s místním koordinátorem.

 

Čtvrtek 24. 3.

17:00-19:30 Účastním se debaty ŽENY ŽENÁM PRO UKRAJINU, kterou pořádá novinářka Linda Bartošová v Andaz Prague.  Diskutují se mnou:

Světlana Witowská, novinářka
Táta Le Moigne, ředitelka Google ČR
Magda Faltová, Sdružení pro migraci a integraci
Jennifer Bachus, U.S. Embassy Prague
Adriana Černá, Člověk v tísni

Mluvím o školství. Abychom mohli umístit do škol všechny ukrajinské děti, které jsou nyní na Praze 10, potřebovali bychom (k 23. 4.) navíc 10 tříd v mateřských a 22 tříd v základních školách, tedy 2 školky a 1 velkou základní školu. Vzdělání dětí je absolutní priorita – (1) pro děti samotné, které neztratí nejlepší čas, kdy se dokáží učit a nepřijdou o víc své budoucnosti, než už stejně kvůli válce přišly a (2) pro maminky, které mají zabezpečeno to nejdůležitější – svoje děti a mohou začít pracovat. V oblasti regionálního školství nemáme velké kapacitní rezervy tj. ani prostory a ani učitele – v normální době je nepotřebujeme, na běžný demografický vývoj dokážeme reagovat. Na příkladu MČ Praha 10 se 110 tisíci obyvatel (na počet obyvatel šesté největší město v ČR), tedy asi 1% ČR, jsem představila jaký rozsah problému řešíme.

Pátek 25. 3.

8:30 Přijímám mail od náměstka hl. m. P. pro bezpečnost Petra Hlubučka, který obsahuje poděkování starostům MČ za dosavadní spolupráci, informace k zajišťování nouzového ubytování a informaci o poskytnutí neúčelové dotace za tímto účelem, která je pro MČ Praha 10 8,38 mil Kč.

9:54 Telefonická koordinace se správou Bytového domu Malešice ohledně provozu jednotek pro humanitární účely.

12:29 Přijímám mail primátora Zdeňka Hřiba:

Vážená paní starostko, vážený pane starosto, ministerstvo pro místní rozvoj ČR se obrátilo na kraje a hl. m. Prahu s žádostí o zjištění absorpční kapacity investičních dotací pro rekonstrukci prázdných bytů či nebytových prostor pro účely ubytování pro uprchlíky, a zároveň pro kapacitu ploch pro případné umístění mobilních domů. Prosím o vyplnění za Vaši MČ. Dle zjištěných informací budou nastaveny parametry připravovaných dotací a režim financování, MMR se ptá na disponibilní byty / místa v nebytových prostorech / kapacitu ploch pro případné umístění mobilních domů pro budoucí ubytování ukrajinských uprchlíků. Termín je ze strany MMR velice napjatý, jelikož věc bude projednávána na vládní úrovni již v úterý a ve středu. Proto Vás prosím o rychlý odhad potenciálních kapacit, co nejdříve, nejpozději do úterý 29. 3. 2022 do 11:00, na e-mail: jovana.perovic@praha.eu.

12:57 Zasílám mail primátora gesčním místostarostům Petrovi Benešovi (Piráti) a Martinovi Valovičovi (ODS), aby připravili podklady pro pondělní jednání vedení MČ Prahy 10.

15:24 Přijímám telefonickou informaci od předsedy představenstva SK Slavia o stavu ubytovaných ukrajinských maminek s dětmi v hotelu Slavia.

16:13 Koordinace s místostarostou Davidem Kašparem ohledně adaptačních skupin.

 

Pondělí 28. 3.

9:00-11:00 Koordinace s radní pro finance Lucií Sedmihradskou (VLASTA) a radním pro školství Davidem Kašparem (VLASTA/STAN) o využití dotace pro integraci.

12:00-13:00 Zadání koordinátorce pomoci Ukrajině slečně Zině nastavení procesu získání ukrajinských učitelů a zajištění výuky ČJ.

15:00 Na poradě vedení informuji o průběhu zajišťování humanitární pomoci ukrajinským běžencům. Zároveň probíráme možnosti reakce MČ Prahy 10 na výzvu Ministerstva pro místní rozvoj. Shodli jsme se, že očekáváme v průběhu roku uvolnění několik nájemních bytů, které bude po nezbytných úpravách možné poskytnout ukrajinským uprchlíkům. Odeslala jsem tedy odhady, které vycházejí z obvyklé rychlosti uvolňování bytů a jejich průměrných parametrů.

16:30-17:30 Koordinační schůzka s ubytovanými maminkami v Bytovém domě Malešice – představení ubytovacích smluv a podpisy, ověření o poskytnutí humanitárním příspěvku, ukončení stravování 31.3., nákup lednic. Řešíme stoly a židle a doplnění matrací. Zaznívá prosba na kurzy ČJ.

 

Úterý 29. 3.

Na Radě MČ Praha 10 jsme odsouhlasili vznik adaptačních skupin v objektu Jasmínová.

11:36 Koordinace s vedoucím hospodářské správy ÚMČ ohledně technických podmínek dalších míst pro humanitární ubytování.

 

Čtvrtek 31.3.

14:26 Telefonická koordinace se správou Bytového domu Malešice o dovybavení jednotek poskytnutých z humanitárního důvodu v Bytovém domě Malešice matracemi. Sděluji názor gesčního místostarosty prezentovaný na poradě vedení, že nechce matracemi dovybavovat, protože jde o nouzové ubytování.

15:29 Telefonuje mi místostarosta Petr Beneš (Piráti) o dovybavení jednotek poskytnutých z humanitárního důvodu v Bytovém domě Malešice matracemi, kdy s nákupem souhlasí.

 

Pátek 1. 4.           

10:40-11:30 Koordinační schůzka se slečnou Zinou, koordinátorkou pomoci Ukrajině MČ Praha 10 – téma: ukrajinské učitelky, kurzy ČJ.

12:11 / 15:06 Koordinace s provozovatelem Jídelny Malešice o znovu zprovoznění pro veřejnost a možnosti využití prostoru v dopoledních hodinách pro ukrajinské maminky.

12:00-14:00 Koordinační schůzka s radní pro finance Lucií Sedmihradskou (VLASTA) a koordinátorkou pomoci Ukrajině slečnou Zinou – témata: využití dotací pro integraci, výuka ČJ, adaptační skupiny.

14:14 Telefonická koordinace se správou Bytového domu Malešice o nákupu vybavení do jednotek poskytnutých z humanitárních důvodů.

16:00 Koordinační schůzka na místě v Rodinném centru Jablíčkov o průběhu zajišťování pomoci ukrajinským rodinám z okolí Malešic.

 

Sobota 2. 4.

9:19 Přijímám telefon se žádostí o vytipování míst na úklid Prahy 10, který chce organizovat Ukrajinka dlouhodobě žijící u nás a zapojit do něj ukrajinské běžence i ty, kteří k nám přišli kvůli válečnému konfliktu. Vše si domluví s úřadem v pondělí.

 

Pondělí 4. 4.

13:00-14:00 Koordinační schůzka se slečnou Zinou, koordinátorkou pomoci Ukrajině MČ Praha 10 – téma: ukrajinské učitelky, kurzy ČJ, kulturní program.

15:00-16:30 Proběhlo jednání s jazykovou školou Bohemia Institut o dopřesnění rozsahu výuky ČJ pro Ukrajince na Praze 10.

17:00-18:00 Osobní seznámení s provozovatelem ubytování 200 ukrajinských maminek s dětmi v hotelu Mars (společně se slečnou Zinou); návštěva hotelu a domluva o další spolupráci (kurzy ČJ, adaptační skupiny, využití blízkého hřiště, program pro děti).

18:00 Přijetí telefonické informace o ubytování cca 100 osob v soukromém objektu v Litevské ulici. Návštěva proběhne příští týden.

 

Úterý 5. 4.

16:00-16:30 Koordinační schůzka s Rodinným centrem Jablíčkov o průběhu zajišťování pomoci ukrajinským rodinám z okolí Malešic.

16:30-17:00 Koordinační schůzka s ubytovanými maminkami v Bytovém domě Malešice – informace o ubytovacích smlouvách a připravených jazykových kurzech. Obrovskou radost daly najevo úsměvem a potleskem. Na místě naše koordinátorky Zina a Marina zapsaly jednotlivé zájemce do konkrétních kurzů, které začínají zítra.

17:00 Telefonická koordinace se správou Bytového domu Malešice o obsazení uvolněné jednotky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *