Stanové městečko v Malešicích: komunikace ze strany MHMP

Jak jsem včera slíbila, přináším nové informace k plánovanému zřízení stanového městečka pro uprchlíky na pozemcích depa České pošty v Malešicích na Praze 10.

Dnes jsem se, na vlastní žádost, účastnila provozní schůzky na místě.
Z našeho místního šetření jasně vyplynulo, že aby bylo možné stanové městečko postavit, bude třeba vykácet velký souvislý keřový porost v téměř polovině uvažovaného pozemku. Dle zákona o ochraně přírody je k tomu nutné mít souhlas naší městské části, a zároveň umožnit přihlášeným spolkům, aby se tohoto řízení řádně zúčastnily. Navíc se nacházíme v období vegetace a hnízdění, kdy je kácení obecně nevhodné.
Na místě jsem tedy zástupce Magistrátu jasně upozornila, že vše není možné projednat do 1.6., kdy se plánuje provoz městečka spustit. Už z toho je jasné, že kdybych byla o záměru podpory na stanové městečko ze strany primátora včas informována, sdělila bych mu, že pozemek z těchto důvodů není vhodný.

Kromě toho bych ráda reagovala na nepřesnosti, které jsem se dočetla, a upřesnila, jak s námi Magistrát hl. m. Prahy komunikoval. A to ve formátu výkazu práce starostky v této oblasti, na který jste zvyklí:

Úterý 24. 5. 2022

9:07 volá vedoucí operačního střediska krizového štábu hl. m. P našemu vedoucímu oddělení bezpečnostního managementu, že potřebuje zajistit účast zástupce životního prostředí MČ Praha 10 na (dnešní) schůzce v Malešicích ohledně stavby stanového městečka. Právě probíhá prověřování lokality.

9:22 zavolal tuto informaci radnímu pro bezpečnost a sociální oblast MČ Prahy 10 Michalu Kočímu (Piráti).

9:33 zavolal tuto zprávu z 9:07 mně (pro mne první informace)

9:53 telefonuji JUDr. Štalmachové, ředitelce odboru bezpečnosti Magistrátu, která mi okamžitě posílá sms, že má jednání a zavolá.

10:14 volá mi JUDr. Štalmachová, přerušuji jednání Rady MČ P10, žádám o poskytnutí informací a zároveň žádám, abych mohla být přítomna zítřejší schůzky na místě.

10:44 telefonuji primátorovi Hřibovi a s jeho souhlasem hovor dávám na hlasitý poslech pro celou Radu MČ P10. První reakce primátora je: „Právě jsem Vám chtěl volat, paní starostko.“ V průběhu hovoru, v němž nás informuje, že zřízení stanového městečka v Malešicích je velmi pravděpodobné, se ho radní pro bezpečnost dotazuje, jakou součinnost od nás primátor potřebuje. Odpovídá, že žádnou.

11:05 na doporučení primátora telefonuji starostovi Tróje, kde už stanové městečko funguje. Chci znát zkušenosti kolegy s provozem.

11:55 telefonuji nové informace vedoucímu oddělení bezpečnostního managementu P10.

12:00 telefonuji ředitelce Policie ČR Prahy 10.


12:12 telefonuji řediteli Městské policie Prahy 10.

12:17 telefonuji vedoucímu odboru ŽP – potvrzuje svou účast na schůzce na místě.

12:19 telefonuji JUDr. Štalmachové ohledně upřesnění schůzky.

16:06 telefonuji tajemníkovi Bezpečnostní rady MČ Prahy 10.

Díky za sdílení. Je třeba šířit pravdivé informace. Vaše #starostkaRenata

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *