Památka obětí romského holocaustu

Vlajky na veřejných budovách mají upozorňovat na podstatné věci.

Romská vlajka v Praze 10 i na jiných místech v naší zemi znamená připomenout si s úctou povraždění 3000 Romů v koncentračním táboře v Osvětimi.

Nacisté zde v noci z 2. na 3. srpna 1944 zlikvidovali tzv. rodinný cikánský tábor.
V koncentráku v Auschwitz zahynulo kvůli nacistickému běsnění 20 000 Romů a Sinthů. Z dnešního Česka zmizelo během války celkem 6000 našich romských spoluobčanů. Zatímco židovské i české oběti byly s pietou připomínány prakticky od konce války, vyklizení prasečince v Letech u Písku na místě romského koncentračního tábora doprovázely více či méně hrozná až hrůzná zpochybňování, „ekonomické analýzy“ atp.
Tváří v tvář 326 romským obětem v Letech u Písku, tváří v tvář cílené likvidaci romské inteligence, tváří v tvář pokusům současných falešných vlastenců stavět národní a občanskou pospolitost ne na občanských ctnostech, ale na příslušnosti k národu a kmenu a na nenávisti k cizím, k Romům atd. je třeba symbolicky zvednout hlas a romské oběti si zvláštním způsobem připomenout.

Sama si v tichosti připomínám oběti války z Prahy 10 i statečnost odbojářů. Romský holocaust je pro mne věc, na kterou slova nestačí. Vzpomeňte na ně prosím uprostřed léta i Vy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *