Návštěvníky Prahy 10 lákáme na Kotěru

Můj příspěvek do projektu deníku Lidové noviny STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY  na téma: Jste připraveni na turistickou sezonu?

Zbytek letošního roku zasvětíme architektovi Janu Kotěrovi, respektive stavbám, které u nás v Praze 10 postavil. Mezi nejznámější patří Trmalova vila, jeho vlastní (Kotěrova) vila a Vršovická vodárna. Zajímavosti spojené nejen s těmito objekty občanům zprostředkuje také naše výstava.

Jan Kotěra byl zakladatelem moderní české architektury. Vizionář, jenž žil a tvořil u nás na Desítce. A protože v prosinci uběhne 150 let od jeho narození, rozhodli jsme se významnému umělci tento rok věnovat. Po loňském projektu Karel Čapek 130 jsme tak odstartovali, společně s Kotěrovým centrem architektury, novou iniciativu Jan Kotěra 150.

U hrobu významného českého architekta Jana Kotěry, který působil na Praze 10, jsme symbolicky zahájili připomínku 150 let jeho narození. Společně s panem profesorem Vladimírem Šlapetou, historikem moderní architektury 20. století, s panem ředitelem Kotěrova centra architektury, Dr. Oldřichem Janotou, které sídlí v naší desítkové Trmalova vila – Kotěrovo centrum a místostarostou pro kulturu David Kaspar (na fotce). Těšte se na akce, které v tomto roce připravujeme.

Na co se mohou občané těšit? Ve venkovním prostoru najdou už na jaře výstavu Česká moderní architektura Prahy 10, která připomene význačné stavby Kotěry, jeho spolupracovníků a následovníků. Jak naši obyvatelé, tak turisté tedy budou moci nabrat spoustu inspirace na to, jaké stavby si u nás na Desítce prohlédnout. Pro ty, kteří uvítají odborný výklad, připravujeme architoulky. Závěr roku pak bude patřit přednáškám či besedám v Trmalově vile.

Mezi procházením jednotlivých památek je však vhodné načerpat energii, trochu zrelaxovat a osvěžit se. I na odpočinkové zóny myslíme. Pokud to situace dovolí, bude opět hlavním místem konání sportovních akcí a festivalů Malešický park. Už vloni tady fungoval na zkoušku stánek s občerstvením, a protože se osvědčil, chceme ho mít v tomhle rozlehlém prostoru i nadále. Momentálně hledáme provozovatele, a já pevně věřím, že do léta budeme mít podepsanou smlouvu.

Kromě toho samozřejmě pracujeme na tom, abychom měli připravené samotné akce. Až to epidemická situace dovolí, budeme tedy moci okamžitě reagovat a zpříjemnit lidem pobyt ve venkovním prostoru.

Na online komunikaci jsme se v průběhu doby koronavirové adaptovali, prostřednictvím videokonference jsme pořádali například fórum pro podnikatele a živnostníky zasažené aktuálními opatřeními. Nyní plánujeme ve stejném formátu diskutovat o problematice odpadů. Určitě i v této linii budeme pokračovat a online nástroje budeme využívat pro občany i návštěvníky naší městské části.

Osobní kontakt ale zcela nahradit nejde. A já se moc těším, až se opět budeme moci potkávat!

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/starostove-turisticka-sezona-praha-10.A210416_194456_ln_nazory_jhe?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *