Hasičský záchranný sbor ve Strašnicích – poděkování

Představuji vám velitele zásahové jednotky a jeho chlapy z Hasičského záchranného sboru u nás ve Strašnicích, kteří před měsícem přímo zasahovali u atypického požáru v bytě na Černokostelecké ulici.

Požár uvěznil 20 lidí v 2+kk, 3. patro, s výsledkem 14 zraněných a z toho 6 dětí 1-7 let, 2 velmi těžce zranění. Byl aktivován traumaplán, nasazen Atego, přistával vrtulník.

Byla neděle odpoledne a já jsem měla zrovna pohotovostní službu za Praha 10 a tak jsem byla připravená pomoci s bydlením a zajištěním základních potřeb, kdo by to potřeboval. Z tohoto důvodu máme připraveny evakuační byty. Nakonec to nikdo nepotřeboval.

Ráda bych sdílela příběh hasiče, který zachránil paní, sedící na parapetu okna ve 3. patře, svírající v náručí dcerku. Když se k nim dostal a stáhl je z parapetu, holčička mu skočila do náruče a držela se ho jako klíště.

Došlo mu, že je sám nemůže převést do bezpečí a zároveň nechtěl při záchraně oddělit holčičku od maminky. Byl si jistý, že je lepší dojít pro další pomoc kolegů. Proto jim dal nadýchat kyslík a nechal je u škvíry okna počkat. Za 25 sekund byl zpět s kolegou, nasadili jim evakuační masky a společně je vyvedli ze zakouřeného bytu. Paní se mu pak přiznala, že už byla rozhodnutá skočit. Když mi to vyprávěl, byl stále plný emocí a všichni kolegové o něm mluvili jako o hrdinovi zásahu.

Přišla jsem jim všem osobně poděkovat a vyřídit i vaše poděkování, které jste mi psali. Mile mne překvapilo, že se ke mne připojil i ředitel Hasičského záchranného sboru hl. m. P. a z toho myslím měli všichni sloužící strašničtí hasiči největší radost.

Chtěla jsem jim i poděkovat osobním dárkem a ukázalo se, že plynový gril, který obohatí jejich kuchyňské vybavení v zázemí, když slouží 24h služby, jim udělal velkou radost.

Jinak na stanici mají i moc pěkný preventivní program pro děti se simulací kouře z požáru a o co vše se mohou spálit a jak se chovat při požáru. Tak snad tam naše děti zase brzy mohou přijít.

Dále jsem ocenila:

Policisty a policistku Prahy 10
„NAŠE“ DOBROVOLNÉ HASIČE

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *