Sociální nebo finančně dostupné bydlení? V čem je rozdíl?

Na začátku minulého týdne se konala Mezinárodní konference s názvem Inspirace pro sociální bydlení a řešení bytové nouze v Lichtenštějnském paláci. Konference za účasti hostů z Británie, Finska, Francie a USA se zaměřila na představení zahraničních zkušeností a možností jejich využití v české praxi v následujících oblastech:

  • Modely organizace a financování aktivit ukončování bezdomovectví a zajištění sociálního bydlení – od národních politik přes místní strategie a městské systémy ukončování bezdomovectví až po praxi jednotlivých organizací.
  • Praktické představení a trénink metod sociální práce v systémech sociálního bydlení „housing first“ pro pracovníky obcí a neziskových organizací.
  • Součástí konference bylo také představení českého překladu „Evropské příručky Bydlení především“, kterou vydává Úřad vlády ve spolupráci s městem Brnem a Platformou pro sociální bydlení

Většina prezentací a materiálů je dostupná na webu Platformy pro sociální bydlení ke stažení: http://www.socialnibydleni.org/cs/novinky/konference-20-a-21-listopadu-2017-21-11-2017

Na konferenci navazoval také seminář o finančně dostupném bydlení¹ na Nuselské radnici, kde vystoupila řada zajímavých osobností, mezi nimi také Paul Vincent Koch, manažer s čtyřicetiletou zkušeností v oblasti výstavby a nemovitostí, stavitel Tančícího domu.

Projekt „Finančně dostupné bydlení /FDB/– sdílená odpovědnost veřejného a soukromého sektoru“ má ambici ukázat, že rozpor mezi veřejným a soukromým zájmem v oblasti bytové politiky je často zdánlivý (a rozhodně ne nepřekonatelný) a zapojit klíčové aktéry z veřejného, soukromého i akademického sektoru do věcné diskuse.
Nisan Jazairi / koordinátor

¹ Semináře pořádá PragueWatch ve spolupráci s Agenturou pro finančně dostupné bydlení s finanční podporou Rosa Luxemburg Stiftung. Partnerem projektu je Platforma pro sociální bydlení. Semináře se konají s podporou Svazu měst a obcí ČR

Bližší informace o fiančně dostupném bydlení jsou k dohledání zde: http://affordablehousing.cz/seminare_o_fdb/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *