Motivační schody vzbudily velký ohlas

Můj příspěvek do projektu deníku Lidové noviny STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY  na téma: Škola. Co děláme pro školáky. Zajímavé aktivity radnice. Pokud jste starostou v malé obci, řešíte nějak dojíždění děti do školy?

Školáci vstoupili do dalšího roku s covidem. Všudypřítomná epidemie nám už od loňského jara názorně ukazuje, jak důležité je lidské zdraví a péče o něj. Zároveň naše děti, stejně jako celou společnost, čeká vyrovnávání se s důsledky škod, které vir napáchal a stále páchá. Od toho se také odvíjejí aktivity radnice Prahy 10 a některých škol.

To, že hygiena je klíčová, jsme školákům vštěpovali už vloni. Tehdejší školní rok jsme odstartovali s bezdotykovými stojany na dezinfekci. Ty jsme rozmístili do všech námi zřizovaných škol a školek, a ještě jsme je doprovodili speciálně zpracovaným desaterem s radami a tipy týkajícími se hygieny a prevence nemocí

.

Letos jsme téma zdraví a zdravého životního stylu pojali ještě o poznání komplexněji. Ve středu 1. září jsme rozjeli dvouměsíční informačně – osvětovou kampaň s názvem „Zdravá Praha 10“, která spočívá ve spolupráci s desítkami profesních organizací a společném vytváření edukačních materiálů. Ty jsme rozdělili do čtyř kategorií: první pomoc (sobě prostřednictvím prevence i ostatním), zdravý pohyb, kvalitní strava a zdravá mysl.

Kampaň cílí na širokou veřejnost, přičemž velmi důležitou skupinou příjemců jsou právě školáci. O daných aktivitách jsme informovali ředitele všech našich škol a školek a uvažujeme i o tvorbě materiálů zaměřených speciálně na děti.

Před Nákupním centrem Eden proběhne 13. října i veletrh Zdravá Praha 10, na kterém pražská záchranka představí svoji techniku, vodní záchranáři svůj záchranářský člun, hygiena ukáže, jak si správně mýt rukou, nebudou chybět ukázky první pomoci a další praktické nácviky. V rámci doprovodného programu vystoupí mimo jiné ředitelka základní školy Eden, která představí projekt zdravá škola – do sítě škol podporujících zdraví je ta z Edenu zapojená už od roku 2009. Pevně věřím, že mezi návštěvníky bude i řada našich školáků, kteří si v praxi vyzkouší to, o čem se učí.

Velmi aktivní jsou také samotné školy, a já z toho mám obrovskou radost. V ZŠ U Vršovického nádraží se přes prázdniny rozhodli polepit schody v budově slogany zaměřenými na osobnostní rozvoj a podporu demokratických principů. Děti si hrou mohou po troškách osvojovat filozofii či psychologii a přemýšlet nad jednotlivými citáty. Aktivita vršovické školy vzbudila obrovský ohlas, na našem facebooku příspěvek zaznamenal tisíce „lajků“, takřka 1 500 lidí ho pak sdílelo. Podobný princip bychom chtěli zapracovat i do naší kampaňové oblasti „zdravá mysl“.

Zapomínat samozřejmě nesmíme na mimoškolní zábavu, a i v tomto směru jsou někteří pedagogové na Desítce nesmírně aktivní. Speciálně bych vypíchla neuvěřitelnou energii dua učitelek ze ZŠ Karla Čapka, které si říká „2Lehrerinen“ a pořádá nejrůznější akce (nejbližší bude 20. října – charitativní výstava dýní). V našem zářijovém radničním měsíčníku s nimi přinášíme dvojrozhovor, pro mě osobně jedno z nejinspirativnějších interview v historii našeho periodika.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/nazory/starostove-praha-10-skolstvi-skola.A210921_120700_ln_nazory_jhe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *