Vláda nám dnes v Senátu předložila podrobnou zprávu o pomoci občanům s nárůstem cen energií

Stručné shrnutí krátkodobých plošných opatření: úsporný tarif, zastropování cen energií, valorizace důchodů, 5000 na dítě. Pokud tato plošná opatření nepomohou, je nutné žádat o příspěvek na bydlení. Stále si o něj žádá velmi málo žadatelů, kteří mají na něj nárok. Zjednodušeně se můžete orientovat tak, že pokud dáváte na bydlení v Praze více jak 35 % příjmu, zajímejte se o něj.

PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ – na co bych ráda upozornila?

  • Žádosti se výrazně zjednodušily.
  • Stačí kopie dokumentů.
  • Žádá se už jen za půlrok.
  • Využívejte prosím možnosti elektronického podání – lze to uskutečnit z chytrého telefonu. Seniorovi může pomoci rodina, aby nemusel jezdit na Úřad práce a čekat dlouhé hodiny a ještě se zrychlý vyřízení.
  • Dobrá zpráva je, že vláda přislíbila normativní náklady na bydlení opět letos valorizovat.

Ale aby celý tento balíček pomoci si udržet bydlení fungoval, je nutné zajistit i včasné vyplácení ze strany Úřadu práce. A v tom je v Praze dlouhodobý problém, kterému se věnuji. Opět jsem to dnes probírala s ministrem Jurečkou. Problému si je vědom a je způsoben dlouhodobým podstavem zaměstnanců. Asi vás to nenapadlo, ale i dost velká část pracovnic a pracovníků Úřadu práce jsou také žadatelé o příspěvek na bydlení. Abychom včas zvládali podporu vyplácet, je třeba podpořit právě zaměstnance Úřadů práce. Dočasně teď vypomáhají v Praze pracovníci z jiných krajů a je velká snaha ze strany ministerstva dohnat dluh v elektronizaci úřadů.

Držte se v této těžké době. Moje dveře kanceláře jsou otevřeny všem, kdo se potřebují poradit. Pomohla jsem už stovkám z vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *