Změny v bytové politice na Desítce

Loni jsme udělali zásadní změny ohledně bytové politiky na naší Desítce. Přijali jsme nové zásady pronajímání bytů. Změnili jsme způsob práce bytové komise. Dali jsme tak možnost bydlení i lidem v závažné bytové nouzi. Otevřeli jsme Kontaktní centrum bydlení, kde vám rádi pomůžeme vyplnit žádosti či zodpovíme dotazy.

Jako starostka najednou vidím věci jinak

Dostupnému a sociálnímu bydlení se věnuji již roky. Jako opoziční zastupitelka na Praze 10 jsem byla členkou Komise bytové politiky a také jsem se o bydlení aktivně zajímala. Účastnila jsem se mnoha konferencí, seminářů, ale hlavně jsem mluvila s lidmi, kteří na Praze 10 bydlí a musí řešit, z čeho budou platit nájem, kde najdou byt pro svou rozrůstající se rodinu, nebo jak pomoci známé seniorce, která již na údržbu svého velkého bytu nestačí, ale neví, jak si sehnat jiné bydlení. Po svém zvolení senátorkou jsem pokračovala ve své snaze pomoci řešit problémy s bydlením a aktivně jsem se tématu věnovala jako členka Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a následně jako předsedkyně Podvýboru pro bydlení.

V roce 2018 jsem se stala starostkou Prahy 10 a dostala jsem šanci podílet se na tom, jak reálně lidem s bydlením pomoci. Jak najít řešení bezvýchodné situace pro rodiny či seniory v nouzi. Jak pomoc mladým lidem se startovacím bydlením, když mají příliš nízké příjmy, komplikovanou rodinnou situaci či hendikep.

Za rok se nám podařily velké změny

MČ Praha 10 vloni udělala zásadní změny ve své bytové politice, které otevřely možnost pronájmu obecních bytů i lidem v závažné nouzi. Zároveň s nimi začala individuálně pracovat a všem nájemníkům, kteří to potřebují, poskytovat sociální práci.

Došlo k navázání spolupráce s poskytovateli sociálních služeb na zajištění sociální práce v bytech. A v neposlední řadě byly zmapovány rodiny na ubytovnách a v azylovém domě a do bytů se dostaly první domácnosti v závažné bytové nouzi.“

Do budoucna máme další plány: Chceme například dostat z ubytoven více rodin s dětmi. Za zásadní považuji spolupráci s úřadem práce, kde iniciuji jednání o zlepšení situace také ze své pozice v Senátu. Úloha státu v řešení sociálního a dostupného bydlení dlouhodobě selhává. Obcím pak nezbývá nic jiného, než řešit situaci vlastními silami, o což se na Praze 10 nepřestáváme snažit,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *