Význam normálnosti v nenormální době

Můj příspěvek do projektu deníku Lidové noviny STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY  na téma: To byl náš rok. Jak hodnotíte uplynulých dvanáct měsíců života města, městské části, obce či regionu? Co se povedlo a co se naopak nepodařilo? Z čeho máte největší radost a naopak? Nastala v uplynulém roce chvíle, kdy jste byli pyšní, že stojíte v čele radnice? Pokud byste mohli něco změnit, co by to bylo?

Loni jsem psala, že na konec roku se těším jako ještě nikdy. A své přání do nadcházejících měsíců jsem vyjádřila parafrází na známý úryvek z básně Vrchlického: „Za trochu klidu šla bych světa kraj.“ Bohužel za pandemií covidu se opona nezatáhla ani letos, nejistota trvala.

Pokračování textu Význam normálnosti v nenormální době

Havlovský poesiomat

Vážení přítomní,

Oblíbeným výrazem prezidenta a dramatika Václava Havla bylo slovo paradox.

A paradoxem je nepochybně i umístění poeziomatu na hřbitov.

Poeziomat – MLUVÍCÍ ROURA – se rozezní tam, kde dominantním jevem je ticho. Rozezní se, aby inspirovala, rozezní se, aby nerušila, ale dala směr.

Po Malvazinkách s texty Jana Nerudy, Mejly Hlavsy nebo Ladislava Klímy otevíráme poeziomat tady na Vinohradském hřbitově s poselstvím Václava Havla a slovy Jiřího Šlitra, Jaroslava Foglara či Petra Nováka.

Ale zpět k paradoxům.

Pokračování textu Havlovský poesiomat

O osiřelém králíkovi a síle sociálních sítí

Na první Vánoce ve funkci starostky jen tak nezapomenu – krátce po Štědrém dnu jsme totiž pomáhali hledat azyl pro osiřelého králíka. Povedlo se. A já jsem poznala sílu lidské spolupráce i sociálních sítí, která mě opět ohromila. Především vloni na jaře.

Pokračování textu O osiřelém králíkovi a síle sociálních sítí

Deklarace k 25. výročí ustavení Senátu

MY, ČLENKY A ČLENOVÉ SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY, SOUČASNÍ I BÝVALÍ, V ČASE 25. VÝROČÍ USTAVENÍ SENÁTU SLAVNOSTNĚ PROHLAŠUJEME:

Ústavodárce, vědom si zkušeností se systematickým a opakovaným zneužíváním moci během 20. století, obdařil Senát kontrolní a stabilizující
funkcí za účelem rozdělení, vyvážení a kontroly státní moci. Historie nás učí, že jen takto uspořádaná moc může úspěšně čelit pokušením, aby se stala neomezenou a namísto služby obecnému dobru a všem občanům sloužila jen svým držitelů, jejich svévoli.

Pokračování textu Deklarace k 25. výročí ustavení Senátu

Ať Advent odnese hádky a přinese naději

Můj příspěvek do projektu deníku Lidové noviny STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY  na téma: Co je to Advent?
Lehká otázka, přece období čtyř neděl před Vánocemi! Když ji však trochu přeformuluji a zeptám se, co pro vás Advent znamená, už se asi dostanu k celé plejádě odpovědí. Někdo si tento čas patrně spojí s nákupy, jiný s tradičními zvyklostmi, dalšímu se vybaví trhy a setkávání se s přáteli. Co si pod těmi šesti písmenky představím já?
Tak trochu všechno výše zmíněné, a přece mi v tom výčtu jedna rovina chybí. Ta duchovní, a pro mě vůbec nejdůležitější! Advent je pro mě především dobou zastavení se, přemýšlení a rozjímání.

Pokračování textu Ať Advent odnese hádky a přinese naději

Zásadním nástrojem je svobodná diskuze s občany

Můj příspěvek do projektu deníku Lidové noviny STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY  na téma: Listopad 89. Jak ve vašem městě/obci probíhala sametová revoluce? Účastnili jste se demonstrací? Připomínáte si nějak toto výročí? Jak se obec za 32 let proměnila?

V roce 1989 jsem zrovna dosáhla plnoletosti. Události spojené s revolucí už jsem tedy poměrně dobře chápala, a ještě pořád si živě vzpomínám, jak silně jsem revoluci prožívala. V Listopadu jsem nechyběla na Václavském náměstí. Plná hrdosti a očekávání.

Pokračování textu Zásadním nástrojem je svobodná diskuze s občany

Československá obec legionářská ocenila zástupce MČ Praha 10

 

Československá obec legionářská ocenila zástupce desáté městské části, kteří se aktivně podíleli na rekonstrukci pomníku legionáře v zahradě Nové strašnické školy. Slavnostní akt proběhl u tohoto pomníku ve čtvrtek 11. listopadu, na Den válečných veteránů.

Pokračování textu Československá obec legionářská ocenila zástupce MČ Praha 10

Otevřená radnice

VÁŽENÍ A MILÍ SOUSEDÉ,
klíčovým slovem, které máme na paměti při správě naší městské části, je otevřenost. Informace o veřejném dění a změnách ve veřejném prostoru se na Desítce nikdy dříve neobjevovaly v takové míře a tak blízko veřejnosti. Poté, co naše zastupitelstvo vloni schválilo Strategický plán udržitelného rozvoje (SPUR) pro léta 2020–2030, jsme se zaměřili na to, abychom vám na veřejných setkáních přiblížili plány v jednotlivých čtvrtích a diskutovali s vámi o nich.

Pokračování textu Otevřená radnice

Uctění památky Vasyla Makucha

Vážení přítomní,

setkáváme se na tomto místě někteří už potřetí.

Důvod naší přítomnosti zde je stále stejný.

Chceme si připomenout oběť života jedenačtyřicetiletého Vasyla Makucha, který se 5. listopadu 1968 stal v Kyjevě živou pochodní pro svobodu ukrajinského národa. Podle věrohodných svědectví zněla jedna z vět, kterou Vasyl Makuch vykřikl: „PRYČ S OKUPANTY ČESKOSLOVENSKA!“

Pokračování textu Uctění památky Vasyla Makucha

Naše paměti ztloustnou každý rok o šest set stran

Můj příspěvek do projektu deníku Lidové noviny STAROSTOVÉ PÍŠÍ NOVINY  na téma: Městské a obecní kroniky

Když slyším slovo kronika, představím si dávnou historii. Pod kronikářem pak postaršího vousatého muže. A jaká je realita v Praze 10? Určitě zajímavá, jen trochu méně romantická. Kronika naší městské části existuje necelých dvacet let. Po celou dobu ji píše stejný kolega, o kterém se rozhodně nedá říct, že by byl starý.

Pokračování textu Naše paměti ztloustnou každý rok o šest set stran